Bir Veritabanına Birden Fazla Site Nasıl Kurulur?

Kullanmakta olduğunuz hosting paketinizde 1 adet veritabanı kullanma hakkınız varsa bu tek bir site kurabileceğiniz anlamına gelmez. Yani tek bir Mysql veritabanına hem WordPress, hem Joomla, hem de PhpBB kurabilirsiniz. Bu konuyu “ortak veritabanı kullanmanın mantığı” ve “nasıl yapılır” olarak 2 kısımda anlatacağız.

Mantık nedir?
Veritabanlarında bilgilerin tutulduğu tablolar vardır. Örnek olarak üyeler bir tabloda, yazılar başka bir tabloda, ayarlar bir başka tabloda tutulur. Bir veritabanına birden fazla site kuracağınızda önemli olan bu tablo isimlerinin aynı olmamasıdır. Şöyle ki; hem WordPress siteniz, hem de Jooma siteniz “users” isimli bir kullanıcı tablosu kullanırsa yapıları aynı olmadığı için, bu durum birinin yada her ikisinin bozulmasına neden olacaktır. İşte önek sayesinde users isimli tablo WordPress için wp_users, Joomla için jos_users olacaktır. Belirli bir süredir tüm CMS sistemleri kurulum esnasında önek sormaktadır ve standart olarak birbirlerinden farklı bir öneki ile gelirler. Yani kurulum esnasında WordPress wp_ önekini, Joomla jos_ önekini önerir. Bu durumda zaten WordPress tabloları ile Joomla tabloları birbirinden farklı olacaktır. Sadece bir veritabanını birbirinin aynısı iki siteyi kurarken değiştirmeniz gerekir. Yani daha önce bir WordPress kurmuşsanız ve şimdi bir tane daha kuracaksanız, yeni kurduğunuz WordPress’in kullanacağı önek wp_ olamaz. Örneğin wp2_ olabilir.

Nasıl Yapılır?
Yapılışı oldukça kolaydır. Yine örneklendirerek açıklayalım. Daha önce kurduğumuz bir WordPress bloğumuz olsun. Bu WordPress bloğumuzun wp-config.php dosyasını açarak kullandığımız veritabanı ismi, kullanıcısı ve şifresini görebiliriz. Örnek olarak veritabanı adı: inkatescil_wordpress, kullanıcı: inka_wordpress, şifre: 123456 olsun. Ve tabiki bloğumuzun kullandığı önek wp_. Şimdi bir tane de Joomla kurmak istiyoruz. Joomla sitemiz için gerekli dosyaları ftp aracılığıyla alanımıza yükledik ve kuruluma başladık. İleri, ileri dedik ve veritabanı bilgileri isteyen yere geldik. WordPress’imizin kullandığı bilgileri aynen giriyoruz.

Sunucu: localhost
Veritabanı: inkatescil_wordpress
Kullanıcı: inka_wordpress
Şifre: 123456

Ve işte bahsettiğimiz önek. Önek mutlaka diğer sitemizinkinden farklı olacak. Daha önceden WordPress’imiz olduğunu ve bunun wp_ öneki kullandığını varsaydık. Joomla sitemiz için jos_ öneki kullanarak bu sorunu da çözmüş olacağız. Ve ileri, ileri diyerek kurulumu tamamlıyoruz.

İşte böylece tek veritabanında birden fazla site sorunsuz çalışıyor.

Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bu dökümanı yazdır
Windows Ve Linux Plesk Panel Yazma İzinleri

Windows ve Linux sunucularda dosyalara yazma izni vermek birbirinden farklıdır. Aşağıda ayrı...


OpenDNS Ekleme

Asağıdaki adımları izleyerek OpenDNS ekleyebilirsiniz. Bu sayede erisim sorunu yasadığınız...


Asp.Net Ile Mail Gönderme

Microsoft IIS7 ile birlikte component (bileşen) kullanımı yerine .net kütüphanelerinin...


Cpanelde Php.Ini Dosyası Ile Ayarlar Yapma

Cpanelde php.ini dosyası ile hostunuzdaki bazı ayarları özelleştirebilirsiniz. Örneğin sizin...


Linux ve Windows Arasındaki Farklar

Linux - Windows paketlerimizi seçmekte zorlanıyor iseniz aşağıdaki bilgiler size yardımcı...