SEO ve SEM Arasındaki Farklar Nedir ?

SEO Nedir?

“Search Engine Optimization” yâni Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. Google, Yahoo, Yandex gibi arama motorlarında arama yapıldığında, web sitenizin üst sıralarda yer almasını sağlar.

SEM Nedir?

“Search Engine Marketing” yâni Arama Motoru Pazarlamacılığı anlamına gelir. Arama motorları üzerinden ücretli reklam verilmesidir. Şimdi gelin, aralarındaki farklara bakalım…

SEO ve SEM Arasındaki Farklar Nelerdir?

1. Bütçe

SEO’nun SEM’e göre mâliyeti çok daha düşüktür. SEM’in mâliyeti sürekli artış gösterir, durağan değildir. SEO çalışmaları ise, danışmanlık aldığınız firmanın belirlediği bütçe üzerinden yürür.

2. Sonuç Alma Süresi

SEM’in hızı, SEO’ya göre çok daha fazladır. SEM çalışmaları, en fazla 3 iş günü içerisinde etkisini göstermeye başlar. Bir web sitesinin SEO çalışmalarıyla arama motorlarında yükselebilmesi için ise, sektöre ve rekabet ortamına bağlı olarak, 1 ay ile 1 yıl arasında bir süre geçebilmektedir.

3. Doğallık

İnternet kullanıcıları, doğal ile yapay arasında tercih yapmaları gerektiğinde her zaman doğal olanı seçmektedirler. SEO çalışmaları doğaldır. Bu durumda kullanıcılar; reklamlar yerine, arama motorlarında doğal yollarla üst sıraya yükselmiş olan web sitelerini tercih ederler. Bu siteler kullanıcılara güvenilir gelmektedir.

4. İçerik Kalitesi

SEO, kullanıcı faydasına odaklanırken; SEM, ticari hedeflere odaklanır. Dolayısıyla, SEM’e göre hazırlanmış içerikler kullanıcıları tatmin edecek kalitede olmayabilir.

Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bu dökümanı yazdır
SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

Seo Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? Seo uyumlu makale yazmanın uygulanabilir çok kolay kuralları...


Robots.txt Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

Robot.txt kısa anlamı ile bir dosya türüdür. Bu dosya şekli farklı birçok arama motorlarının...


Ssl Sertifikası Nedir? Ne İşe Yarar?

Ssl Sertifikası Nedir? Ne İşe Yarar?   Teknoloji gelişmeye başladıktan sonra internet...


SEO Analizi Nasıl Yapılır?

SEO Analizi Nedir? Web sitenizin kaliteli, arama motoruna uygun ve kullanıcı deneyimi...


Google Harita Kaydı Neden Önemlidir?

Google’da son 5 yıldır etkin olarak kullanılan Google maps yani harita servisi, hayatımıza...